terug
delen

Vakcollege Rijnmond

Ben jij meer een doener dan een studiebol? En vind je dingen maken leuker dan boeken lezen? Dan is het Vakcollege Rijnmond in Katwijk aan Zee echt iets voor jou. Op deze vmbo-school werk je veel met je handen en doe je wat jij zelf leuk vindt. Al in het eerste jaar kies je namelijk je eigen vakken. Je bezoekt ook verschillende bedrijven bij jou in de buurt.

Denken en doen

Al vanaf je eerste schooldag ga je veel dingen maken en doen: ongeveer tien uur per week. Je werkt dan in een werkplaats of technieklokaal. Natuurlijk leer je soms ook uit een boek en maak je opdrachten in een schrift. Maar die gaan vooral over dingen die je leuk vindt en waar je meer over wilt weten. Daardoor krijg je veel afwisseling tussen denken en doen. En dat maakt school een stuk leuker.

Kijken bij bedrijven

Op het Vakcollege Rijnmond krijg je niet alleen maar les op school. Je bezoekt ook bedrijven, om te kijken hoe het werk er in het echt uitziet. Bijvoorbeeld bij een meubelmaker, schilder, metaalbedrijf, timmerman, houtzagerij of elektricien. In het derde en vierde jaar ga je ook werken bij een van die bedrijven. Dat heet stage lopen. Je stageplek mag je dan zelf uitzoeken, samen met je mentor.

Profiel én keuzeprofiel

Vanaf het derde jaar kies je een profiel. Dat is een pakket met vakken die bij elkaar horen, omdat ze over hetzelfde onderwerp gaan. Op het Vakcollege Rijnmond kies je, naast je gewone profiel, ook nog een eigen keuzeprofiel. Zo doe je nóg meer van wat jij leuk vindt.

Kies je profiel

Het Vakcollege Rijnmond heeft twee technische profielen: Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE). Hieronder zie je meer over deze profielen.

Schildersvakschool

Als je later schilder wil worden, dan kun je na het vmbo gewoon op het Vakcollege Rijnmond blijven. De mbo-schildersopleiding van de Schildersvakschool zit hier namelijk ook. Je blijft dan dus langer op de bekende en vertrouwde plek, en je krijgt les van docenten die je al kent van het vmbo.

Schilderen is niet zo makkelijk als je misschien denkt. In dit filmpje zie je wat je allemaal leert op de Schildersvakschool:

Andere mbo-opleidingen

Wil je geen schilder worden, maar bijvoorbeeld elektricien of loodgieter? In de toekomst wil het Vakcollege Rijnmond ook andere mbo-opleidingen binnen de school gaan geven. Er is dus best een kans dat je na het vmbo op het Vakcollege Rijnmond kunt blijven. Als je dat wilt, natuurlijk. Want het hoeft niet.

Gezellige school

Op het Vakcollege Rijnmond begint iedere dag met een gezamenlijke dagopening waar iedereen bij is. Ook praat je vaak met je mentor, bijvoorbeeld over hoe het gaat. Daardoor voel je je snel thuis op school. En heb je het snel gezellig met je klasgenoten én met je leraren.

Wil je meer weten over het Vakcollege Rijnmond?

Bekijk de website van de school.

Ga naar de website