Produceren, Installeren en Energie
Vind je het leuk om te sleutelen aan je fiets, aan de radio of aan de kraan in de badkamer? Wil je weten hoe je spullen van metaal maakt? Of lijkt het je leuk om zelf een app voor op je telefoon te maken waarmee je het licht aan en uit kan zetten? Dan past het profiel PIE goed bij jou.
4 modules
Het profiel PIE is opgedeeld in vier onderdelen. Deze onderdelen heten ‘modules’. Wat leer je in iedere module?
Module 1: Ontwerpen en maken
Produceren betekent maken. Je gaat zelf spullen ontwerpen op de computer. Daarna ga je ze maken van kunststof en metaal. Bijvoorbeeld staal buigen, knippen en lassen. Je gaat ook werken met machines, zoals een draaibank of freesmachine.
In dit filmpje zie je hoe stukken metaal aan elkaar vast worden gemaakt.
Module 2: Bewerken en verbinden van materialen
In deze module leer je van welke materialen en onderdelen spullen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld van kunststof, staal, platen en buizen. Je gaat solderen en metaal knippen en buigen. Je leert ook werken met verschillende gereedschappen, zoals plaatscharen, zetbanken en speciale schroeven.
IJzer en staal worden gemaakt van ijzererts. Daar heb je heel veel vuur voor nodig.
Module 3: Besturen en automatiseren
Deze module gaat over elektriciteit. Je gaat zelf elektriciteit meten en verbindingen aanleggen met elektriciteitsdraden. Je kunt dan zelf een programma maken dat de lampen in het klaslokaal kan aan- en uitzetten. Niet met een schakelaar, maar vanaf je telefoon!
Hoe komt een huis aan elektriciteit? Dat zie je in dit filmpje.
Module 4: Installeren en monteren
In deze module leer je wat een loodgieter of monteur doet. Je leert hoe je een wastafel, wc of douche monteert. En hoe de leidingen, draden en buizen door je huis lopen. Je gaat zelf stopcontacten aan de muur vastmaken. En je leert hoe je apparaten in huis installeert, zoals de koelkast, oven of wasmachine. Handig, want daarmee kan je veel mensen helpen.
Kijk hier wat je allemaal kan als je installateur bent.