Waarom techniek en technologie?

Probeer je eens een leven zonder techniek of technologie voor te stellen. Appen of YouTuben kan dan niet meer, net als gamen of online muziek luisteren. Dat wist je vast wel. Maar heb je er weleens aan gedacht dat bijvoorbeeld ook verpleegkundigen in het ziekenhuis en ontwerpers van meubels hun werk niet kunnen doen zonder techniek en technologie?

Techniek is overal om je heen, iedere dag. Daarom is het leuk en handig om veel van techniek en technologie te weten. Want dan kun je later werken waar je maar wilt. Wat dacht je van een hotel, restaurant, ziekenhuis, een moderne boerderij of misschien wel bij de televisie?

Word ook een held

Als je veel van techniek en technologie weet, heeft iedereen jou nodig. Je maakt de apps en spullen die mensen iedere dag gebruiken. En je repareert de dingen die niemand anders kan repareren. Daarom ben je een held als je kiest voor techniek. Hieronder zie je wat je allemaal kunt gaan doen als je techniek hebt gehad op school.

Gezond leven

video-1

Eten en drinken

Veel van het eten en drinken zou niet bestaan zonder techniek. Boeren werken bijvoorbeeld met apparaten om hun koeien te melken. En kwekers gebruiken computers die zorgen voor de juiste temperatuur in de kassen. Anders groeien de planten niet goed of worden ze ziek.

<< Bekijk hier hoeveel technologie ze gebruiken in de boerderij van de toekomst

Zorg

Ook in de gezondheidszorg zijn techniek en technologie heel belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een bril nodig? Dan kun je weer scherp zien doordat je ogen worden opgemeten met een apparaat. Daarna wordt je bril gemaakt in de werkplaats.

Kijk maar eens naar dit filmpje. Hier zie je hoe brillen worden gemaakt >>

video-2

Windmolens en robots

video-3

Windmolens

In de omgeving waar je woont, zijn veel maakbedrijven. Dat zijn werkplaatsen die bijzondere spullen maken, zoals windmolens. Die zijn nodig om het milieu te verbeteren. Hoe dat zit?

<< Dat legt Het Klokhuis hier uit

Robots

Veel bedrijven bij jou in de buurt maken dus heel grote voorwerpen. Daarom krijgen de bedrijven soms hulp van robots. Maar hoe weet een robot wat hij moet doen? Dat leggen mensen hem uit, door met de robot te praten in zijn (code)taal. Er zijn nu nog niet genoeg mensen die met robots kunnen ‘praten’. Zou jij dat willen leren?

Hier legt Het Klokhuis uit hoe de zorg met robots werkt >>

video-4

Tekenen, ontwerpen en 3D-printen

3D Printen

Er wonen steeds meer mensen in Nederland. Al die mensen hebben een huis nodig, net als jij. Daarom moeten we veel huizen tekenen, ontwerpen en bouwen. Er zijn dus niet alleen maar timmermannen nodig om huizen te maken. Wist je dat bijvoorbeeld 3D-printen daar ook voor nodig is? Dan print je niet plat, op papier, maar in 3D: met diepte. Echte spullen die je kunt vasthouden dus.

<< Bekijk hier hoe dat gaat

Maak jij de toekomst?

Wil jij ook meebouwen aan de wereld waarin je nu en later leeft?

Met een techniekprofiel kun je bijna overal aan de slag: bij ziekenhuizen, scholen, bouwbedrijven, de televisie, bedrijven die meubels maken en op nog veel meer plekken. Bekijk op welke scholen bij jou in de buurt je een techniekprofiel kunt doen.

DSC_3808-3