terug
delen

Da Vinci College Lammenschans

Op het Da Vinci College Lammenschans in Leiden voel je je snel thuis. Je kunt er vmbo en mavo doen, net als lwoo, dat staat voor leerwegondersteunend onderwijs. Bijna alle lessen op het Da Vinci College volg je in hetzelfde lokaal en je leert de docenten snel kennen. Al vanaf het eerste jaar kun je techniek kiezen.

 

Techniek & technologie als keuzevak

In het eerste en tweede jaar mag je al zelf een keuzevak kiezen. Zo doe je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Een van de keuzevakken is techniek & technologie. Bij dit keuzevak ga je veel maken, doen en ontdekken. Bijvoorbeeld een raket maken en die zelf lanceren, hout en kunststof bewerken, solderen en een brug bouwen

Praten met robots​

Bij het keuzevak techniek & technologie kun je ook een cursus robotica doen. Dan leer je programmeren, dat is praten in de taal van computers. Daarmee zeg je tegen robots en computers wat ze moeten doen.

Robots klinken misschien ingewikkeld. Maar wist je dat ze eigenlijk heel erg op de natuur lijken? In dit filmpje zie je wat een mierenhoop te maken heeft met robots:

Profielen

Op de meeste vmbo-scholen kies je aan het einde van het tweede jaar een profiel. Een profiel is een pakket van vakken die over ongeveer dezelfde onderwerpen gaan. Op het Da Vinci College kies je pas aan het einde van het derde jaar een profiel. Je hebt dus een jaar extra de tijd om te ontdekken wat je wil.

Welk profiel kies jij?

Je kunt uit vijf verschillende profielen kiezen. Daar zit één technisch profiel bij: Mobiliteit & Transport (M&T). Ben je creatief en hou je van computers, foto’s en video’s? Dan kun je ook kiezen voor Media, Vormgeving & ICT (MVI). Dat is geen technisch profiel, maar er zitten wel veel interessante technische vakken in.

3D-film

Misschien heb je weleens een 3D-film gezien. Hier zie je hoe een animatiefilm in 3D wordt gemaakt:

@home

Iedere klas van het Da Vinci College Lammenschans heeft zijn eigen @home. Dit is jouw vaste klaslokaal, waar je bijna altijd les hebt. Alleen de lessen in de werkplaats en gym krijg je in andere lokalen. Je hoeft dus niet veel door de school te lopen en je zit iedere les op dezelfde plek. Je krijgt ook niet zo veel verschillende docenten en iedere klas heeft een vaste mentor. Weet je wat een mentor is?

Mentor

De middelbare school is heel anders dan de basisschool. De mentor helpt je en beantwoordt je vragen. Je ziet je mentor iedere ochtend bij de dagstart en ook bij andere vakken, zoals mentoruur. Iedere twee weken heb je een gesprek met je mentor. Jullie met z’n tweeën, apart van de klas. Dan kun je praten over hoe het met je gaat op school en thuis, en over dingen die je moeilijk of juist heel leuk vindt.

Wil je meer weten over het Da Vinci College Lammenschans?

Kijk op de website van het Da Vinci.

Ga naar de website