Mobiliteit en Transport

Ben jij gek op auto’s, treinen of vliegtuigen? En wil je zelf sleutelen aan de motor van een boot of vrachtwagen? Bij M&T leer je alles over vervoer. Je leert niet alleen hoe je de vervoersmiddelen zelf maakt en onderhoudt, maar ook hoe je routes plant om snel pakketten af te leveren.

4 modules

Ieder profiel bestaat uit vier onderdelen. Deze onderdelen heten ‘modules’. Wat leer je in iedere module van M&T?

 

Module 1: Motorconditie testen

In de eerste module leer je alles over benzine- en dieselmotoren. Je gaat zelf onderdelen van de motor uit elkaar halen, testen en meten. En je leert hoe de smeer- en koelsystemen werken. Je gaat metingen doen, de olie en koelvloeistof bijvullen en onderdelen vervangen.

Automonteur Melanie legt uit hoe je remschijven repareert en olie ververst:

Module 2: Wielophanging en carrosserie

In deze module leer je alles over wielen en autobanden. Na afloop kun je de onderdelen van de wielophanging en van de veersystemen vervangen, net als de schokdempers en onderdelen van de stabilisatie. Je leert hoe je de velg van een autoband controleert en hoe je een autoband repareert. Daarna ga je zelf delen van de buitenkant van de auto in elkaar zetten.

Hoe lang duurt het om een vrachtwagen te maken? Je raadt het nooit:

 

Module 3: Verlichtings- en comfortsystemen

Ieder voertuig heeft verlichting nodig. Daarom ga je leren hoe je elektrische verbindingen aanlegt, hoe je de accu-laadtijd opmeet en hoe een elektromotor werkt. Je gaat zelf de accu leren vervangen, en lampen afstellen en repareren. Bij deze module horen ook de systemen van de ruitenwissers en van de verwarming en airconditioning. Hoe controleer je of die nog goed werken? Jij weet straks hoe het moet.

Wat komt er allemaal kijken bij treinonderhoud? Je ziet het in deze video:

Module 4: Transport

Bedrijven en winkels hebben vrachtwagens, busjes en andere vervoersmiddelen nodig om spullen te ontvangen of weg te brengen. In de laatste module van M&T leer je daarom veilig laden en lossen: de goederen klaarzetten en in- en uitladen. Je leert ook hoe je een voertuig klaarzet: je meet het oliepeil, de verlichting en de banden. Als laatste ga je een routeplanning voor de chauffeur maken.

Weleens van speciaal transport gehoord? Dat is het vervoer van extreem grote dingen:

Wil je het BWI-profiel gaan doen?

Dat kan op deze vmbo-scholen bij jou in de buurt.
Bekijk de scholen