terug
delen

Yuverta Oegstgeest

Yuverta vmbo Oegstgeest is een kleine, gezellige school. Je kunt hier de basisberoepsgerichte, de kaderberoepsgerichte en de gemengde leerweg volgen. In iedere leerweg ga je veel doen en maken. Hou je van dieren en natuur? Dan voel je je snel thuis op Yuverta, want het is een ‘groene school’. Dat betekent dat je veel bezig bent met planten, voeding en milieu. En daar heb je ook techniek voor nodig.

 

Ontdek je talenten

In de onderbouw van Yuverta vmbo Oegstgeest krijg je elke week een ochtend of middag ‘carrousel’. Dat is een praktijkvak dat je een paar weken lang volgt. Bijvoorbeeld over bloemen, dieren, koken of technieken voor het verbouwen van voedsel. Je werkt dan met verschillende materialen, technieken en gereedschappen. Op die manier ontdek je snel wat je zelf leuk vindt en waar je goed in bent.

Maak je eigen compost

Hou je van planten? En heb je zelf weleens stekjes gehad? Dan wist je vast al dat planten goed groeien door compost: vruchtbare aarde. Maar wist je dat je compost ook zelf kunt maken met een wormenhotel? In het filmpje hiernaast zie je hoe dat kan .

Robotica

Tijdens de carrousel krijg je ook het vak robotica. Daar leer je programmeren: praten in de taal van de computer. Je kunt dan zelf een computerspelletje maken. Maar je zit niet alleen maar achter de computer, want bij robotica ga je veel met je handen werken.

Vanaf de derde klas mag je zelf kiezen of je het vak wilt blijven volgen. Als je dat doet, ga je je eigen robot bouwen en aan de slag metelektriciteit, schakelingen en solderen. En je bezoekt met de klas een bedrijf waar ze die technieken gebruiken om bijvoorbeeld voedsel te verbouwen of planten te kweken.

Voedsel verbouwen is belangrijk!

Er leven steeds meer mensen op aarde. Die hebben allemaal eten nodig. Daarom is het belangrijk dat we nieuwe en slimme manieren bedenken om voedsel te produceren. Hoe kun jij daarmee helpen? Je ziet het in dit filmpje van GroenPact

Het profiel Groen

In het derde en vierde jaar volg je een profiel dat je zelf hebt uitgekozen. Een profiel is een pakket van vakken. Op Yuverta mag je zelf de vakken in je profiel kiezen. In het profiel Groen leer je hoe je techniek gebruikt om voedsel te verbouwen of om bloemen, bomen en planten te kweken. Bijvoorbeeld met een drone in een plantenkas.

Planten en techniek? Dat kan toch helemaal niet samen? Jawel hoor, dat doen planten uit zichzelf al. Kijk dit filmpje van Het Klokhuis maar, over planten die zelf energie opwekken

Groen+

In de eerste twee leerjaren krijg je 6 uur per week het vak Groen+. Je maakt dan kennis met Dierhouderij, Verwerking Agrarische Producten (koken), Bloemsierkunst, Groenvoorziening, Plantenteelt en Techniek. Dat doe je door veel zelf te doen en te maken. Bij de andere vakken leer je natuurlijk wel uit boeken. Net als op andere scholen krijg je op Yuverta ook Nederlands, Engels, wiskunde, NASK (natuur- en scheikunde) en biologie.

Bedrijfsbezoek

In de bovenbouw ga je op bezoek bij een groenbedrijf, zoals een bloemenwinkel, dierenwinkel, restaurant of een hovenier. Je gaat daar kijken hoe ze verschillende technologieën gebruiken in hun werk. Voor dit bedrijf ga je een opdracht maken. Ze hebben bijvoorbeeld een probleem of een vraag, en daar mag jij een oplossing voor bedenken. Als het een goed idee is, gaan ze dat misschien wel echt gebruiken!

 

Wil je meer weten over Yuverta vmbo Oegstgeest?

Neem een kijkje op de website.

Ga naar de website