terug
delen

Rijnlands Lyceum

Het Rijnlands Lyceum Sassenheim heeft behalve mavo ook havo en vwo. In de eerste twee jaar krijgt iedereen het vak science. Vanaf het derde jaar volg je een profiel, bijvoorbeeld Groen of Techniek. Dit profiel mag je zelf uitkiezen en samenstellen. De naam van de school wordt vaak afgekort als RLS.

Science

In je eerste twee jaar op het RLS krijg je iedere week een ochtend of middag science. Dat is een combinatie van biologie, techniek & technologie, verzorging en natuurwetenschappen. In dit vak ga je veel doen, ontdekken en experimenteren in een echt lab op school. Je hoeft niet heel technisch te zijn of al veel te weten. Het is wel handig als je nieuwsgierig bent naar de dingen om je heen: hoe werken die en hoe zitten ze in elkaar?

3D-printen, meten en programmeren

In het lab doe je veel verschillende dingen, zoals spullen ontwerpen en 3D-printen. Daarbij print je een echt voorwerp in plaats van een platte afbeelding op papier. Je gaat ook werken met chemische stoffen en organen van dieren ontleden, bijvoorbeeld de kieuwen van een vis of een varkenshart. Ook gaaf: je leert programmeren en daarmee robotauto’s besturen. Je praat dan met de robot in codetaal.

Wat kun je allemaal met een 3D-printer? In dit filmpje zie je hoe bijvoorbeeld smartphonehoesjes en sieraden worden geprint:

Kies je profiel

In het derde en vierde jaar van de mavo volg je een profiel dat je zelf hebt uitgekozen. Een profiel is een pakket van vakken. Op het RLS mag je zelf de vakken in je profiel kiezen. Er zijn vier verschillende profielen. Twee daarvan zijn technisch: Techniek en Groen. In ieder profiel zijn de vakken Nederlands, Engels, gym en loopbaanbegeleiding verplicht.

Techniek

Kies je voor techniek & technologie, dan krijg je in ieder geval wiskunde en natuur- en scheikunde 1. De andere profielvakken mag je zelf invullen. Je kunt dan kiezen uit natuur- en scheikunde 2, biologie, economie, aardrijkskunde, geschiedenis, Frans, Duits, tekenen en handvaardigheid. Zo kun je zelf je eigen profiel samenstellen. En vakken die je minder leuk vindt? Die kies je niet.

Groen

Ook het profiel Groen mag je voor een groot deel zelf invullen. Net als bij het profiel Techniek is wiskunde een verplicht profielvak. Daarnaast kies je tussen biologie en natuur- en scheikunde 1: een van de twee vakken is verplicht voor dit profiel. In het vrije deel mag je alle andere vakken kiezen die je ook in het profiel Techniek kan kiezen. Welke vakken vind jij het leukst?

Veel zelf doen

Hou je meer van zelf bezig zijn dan van lezen en luisteren? Dat komt goed uit, want op het RLS doe je veel zelf in de lessen. Bijvoorbeeld posters maken, elkaar interviewen en werken op de computers op het leerplein. Het leerplein is de mediatheek van het RLS. Je kunt hier werken op de computer, boeken lenen en bijvoorbeeld huiswerk doen in groepjes of in je eentje.

Taaldorp en reizen

In het derde jaar is er op het leerplein het Taaldorp. Je praat dan met mensen die Engels, Frans of Duits spreken: een gesprek in een restaurant, bij de dokter, de politie of een hotel. En in het vierde jaar reis je met heel de mavo naar Engeland, om je Engels te oefenen. Je slaapt bij een gastgezin en maakt een vlog van je reis.

Stage lopen

Er is ook een snuffelstage. Die is in het derde jaar. Je bezoekt dan verschillende bedrijven en werkt daar soms een tijdje mee. Op die manier ontdek je welk beroep je leuk vindt. Zo kun je een goede keuze maken voor je vervolgopleiding op het mbo.

Wil je meer weten over het Rijnlands Lyceum Sassenheim?

Bekijk de website van het RLS.

Ga naar de website