Bouwen, Wonen en Interieur

In het tweede jaar van het vmbo kies je een profiel. Dit profiel bepaalt de vakken die je in het derde en vierde jaar krijgt. Een van deze profielen is BWI. Dat staat voor Bouwen, Wonen en Interieur. Wat leer je bij BWI?

Vind je het leuk om je kamer in te richten? Wil je veel met je handen werken? En zelf meubels maken en schilderen? Dat en nog veel meer leer je bij BWI.

4 modules

Het profiel BWI duurt twee jaar: het derde en vierde jaar van het vmbo. Dat is een best lange tijd. Daarom is het profiel opgedeeld in vier delen. Deze delen worden ook wel modules genoemd. Hieronder zie je wat je leert in iedere module.

Module 1: Bouwproces en bouwvoorbereiding

Een huis bouwen is een groot project. Er moet veel worden geregeld. De maten moet kloppen. De timmermannen en -vrouwen moeten weten wat ze moeten doen. En de spullen moeten op tijd op de bouwplaats zijn. Hoe zorg je dat dat allemaal goed gaat? Dat ontdek je in het eerste deel van BWI.

In dit filmpje zie je hoe je een huis ontwerpt:

Bekijk hier hoeveel technologie ze gebruiken in de boerderij van de toekomst:

Module 2: Bouwen vanaf de fundering

De fundering is de basis waar het gebouw op steunt. Hoe zorg je dat de basis sterk genoeg is om een heel huis of gebouw te dragen? Je gaat tekeningen voor de fundering maken en zelf metselen. En je gaat vlechten met ijzerdraad, om het beton sterker te maken.

In deze video zie je hoe de fundering van een huis wordt gemaakt:

Module 3: Hout- en meubelverbindingen

Een kast is gemaakt van veel verschillende stukken hout. Net als een bank, tafel of bureau. Hoe zorg je dat het hout goed in elkaar past? Dat leer je in deze module. Je gaat verbindingen van hout tekenen. Daarna ga je je eigen tekeningen in het echt maken. Je gaat hout zagen en schuren, en werken met verschillende gereedschappen.

Benieuwd hoe je zelf iets van hout maakt? Je ziet het hier:

Module 4: Design en decoratie

Vind je het leuk om je kamer in te richten, helemaal in je eigen stijl? In dit deel van BWI ga je zelf spullen bedenken en maken voor in huis. Bijvoorbeeld een krukje of kastje. Je leert over kleuren en je gaat je eigen spullen zelf schilderen.

Bekijk hier een echte meubelmaker aan het werk:

Wil je het BWI-profiel gaan doen?

Dat kan op deze vmbo-scholen bij jou in de buurt.
Bekijk de scholen